Rutec
Alpaslan APAK
Köşe Yazarı
Alpaslan APAK
 

Motosikletin gücü Nereden gelmeli?

- Motosikletlerin motor teknolojileri aynı olsa da aktarma sistemleri üç farklı şekilde olabiliyor. Bu tercihler arasında; motosikleti hangi amaçla kullanmak istediğimizin önemi ortaya çıkıyor.   Zincirli modeller, bakımı ve tamiri kolaydır, belli mesafelerde illa ki yağlanması şarttır. Zincirli motosiklete sahip bir endurocu için dağ başında arızasını giderilebilir. Şaftlı modeller daha dayanıklıdır ve bakım kontrol istemez ama bir arıza halinde kullanıcı tarafından servise sokulur. Zincir ve kayış aktarımına göre şaftlı modeller daha ağırdır.    Kayışlı sistem kolaylıktır   Kayış daha sessiz ve bakım gerektirmeyen bir teknolojidir. Ayrıca ömrü de çok kısa değildir. Kullanıcı açısından kayış kopmadığı veya değişmesi gerekmediği sürece çok zahmetsiz, yani neredeyse hiç bakım gerektirmeyen bir yöntemdir. Kayışları motorun gücüne göre 30 ile 50 bin kilometre arası değişim zamanları vardır. Kayışın en büyük faydası bakımsız, sessiz, hafif, daha ucuz ve ömrünün zincir kadar olması.  Zincir zamanla dişlileri aşındırıp yerken, kayış kendi yatağını yemez. Hafif olması toplam motor ağırlığını düşürür ve bu yakıt ekonomisi olarak geri döner.  Kayışlı motorlarda sadece kayışı değiştirirsiniz. Kayış, yüksek beygirli makinelerde aşırı yüklenme durumunda kopma gibi problemler yaratabilir.   Zincir çok bakım gerektirir   Zincir ise çok daha fazla bakım gerektirir. Seslidir ve ömrü kayışa göre daha kısadır. Çünkü oynar parçası çoktur ve çok özen gösterseniz bile metal kendini mutlaka aşındırır. Ayrıca zincir değiştirdiğinizde genelde ön ve arka dişlilerde de aşınma oluşur, dişli takımını da değiştirmek gerekir. Bu aşınmalara karşı devirli motorlarda O’ring denilen zincir baklaları arasında minik keçe contalar konmuştur. Bu keçeler, zincirin üzerinde daha çok yağ tutulmasını böylece hem iç sürtünmesini azaltma hem de bakım aralıklarını uzatma amaçlı kullanılmaktadır. Metal sürtünmesini ortadan kaldırmak ve performansı arttırmak için güzel bir çözümdür.   Şaftlı motor pahalıdır   Şaftlı kuvvet aktarımı; motosiklet kullanıcısı açısından en kolay bakımı yapılan sistemdir. Çünkü yağ değiştirmek dışında bakım istemez. Şaftlı motorlarda kalkışlarda zincire binen yük sebebiyle zincirde oluşan gerilme söz konusu olmaz. Bu gerilmeler sebebiyle zamanla zincirde deformasyonlar oluşuyor ve zincir değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Teknik olarak en az arıza çıkarabilecek bir aktarım sistemidir. İstenmeyen bir arıza oluştuğunda, sürücü tarafından müdahale edilebilecek bir durum olmadığı için, yetkili servisine götürmek gerekir.
Ekleme Tarihi: 07 Ağustos 2015 - Cuma

Motosikletin gücü Nereden gelmeli?

- Motosikletlerin motor teknolojileri aynı olsa da aktarma sistemleri üç farklı şekilde olabiliyor. Bu tercihler arasında; motosikleti hangi amaçla kullanmak istediğimizin önemi ortaya çıkıyor.

 

Zincirli modeller, bakımı ve tamiri kolaydır, belli mesafelerde illa ki yağlanması şarttır. Zincirli motosiklete sahip bir endurocu için dağ başında arızasını giderilebilir. Şaftlı modeller daha dayanıklıdır ve bakım kontrol istemez ama bir arıza halinde kullanıcı tarafından servise sokulur. Zincir ve kayış aktarımına göre şaftlı modeller daha ağırdır. 

 

Kayışlı sistem kolaylıktır

 

Kayış daha sessiz ve bakım gerektirmeyen bir teknolojidir. Ayrıca ömrü de çok kısa değildir. Kullanıcı açısından kayış kopmadığı veya değişmesi gerekmediği sürece çok zahmetsiz, yani neredeyse hiç bakım gerektirmeyen bir yöntemdir. Kayışları motorun gücüne göre 30 ile 50 bin kilometre arası değişim zamanları vardır. Kayışın en büyük faydası bakımsız, sessiz, hafif, daha ucuz ve ömrünün zincir kadar olması. 

Zincir zamanla dişlileri aşındırıp yerken, kayış kendi yatağını yemez. Hafif olması toplam motor ağırlığını düşürür ve bu yakıt ekonomisi olarak geri döner. 
Kayışlı motorlarda sadece kayışı değiştirirsiniz. Kayış, yüksek beygirli makinelerde aşırı yüklenme durumunda kopma gibi problemler yaratabilir.

 

Zincir çok bakım gerektirir

 

Zincir ise çok daha fazla bakım gerektirir. Seslidir ve ömrü kayışa göre daha kısadır. Çünkü oynar parçası çoktur ve çok özen gösterseniz bile metal kendini mutlaka aşındırır. Ayrıca zincir değiştirdiğinizde genelde ön ve arka dişlilerde de aşınma oluşur, dişli takımını da değiştirmek gerekir. Bu aşınmalara karşı devirli motorlarda O’ring denilen zincir baklaları arasında minik keçe contalar konmuştur. Bu keçeler, zincirin üzerinde daha çok yağ tutulmasını böylece hem iç sürtünmesini azaltma hem de bakım aralıklarını uzatma amaçlı kullanılmaktadır. Metal sürtünmesini ortadan kaldırmak ve performansı arttırmak için güzel bir çözümdür.

 

Şaftlı motor pahalıdır

 

Şaftlı kuvvet aktarımı; motosiklet kullanıcısı açısından en kolay bakımı yapılan sistemdir. Çünkü yağ değiştirmek dışında bakım istemez. Şaftlı motorlarda kalkışlarda zincire binen yük sebebiyle zincirde oluşan gerilme söz konusu olmaz. Bu gerilmeler sebebiyle zamanla zincirde deformasyonlar oluşuyor ve zincir değiştirmek zorunda kalıyorsunuz. Teknik olarak en az arıza çıkarabilecek bir aktarım sistemidir. İstenmeyen bir arıza oluştuğunda, sürücü tarafından müdahale edilebilecek bir durum olmadığı için, yetkili servisine götürmek gerekir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve a2teker.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.