Üzerine binip keyifle gazladığınız motorunuzun bazı noktalarını çalıştırmadan ve trafiğe çıkmadan önce gözden geçirmeniz lazım.
Sürüş güvenliği için teknik detayların zaman zaman sürücü tarafından bizzat kontrol edilmesinin ne kadar önemli olduğunu unutmayın!
…motosikletinizin lastik dişlerini kontrol ettiniz?
Motosiklete binmek istediğinizde göz ucuyla da olsa mutlaka her zaman yapmanız gerekir. Çünkü yerle temasınızı çok küçük bir alanla lastikler sağlıyor ve mutlaka standartlara uygun olmalı.
…zincirinizi yağladınız ve gerginliğini ayarladınız?
Bu ayarlama, hareket hâkimiyeti açısından sürüş anında kullanıcının kontrolünde olmadığı için mutlaka hareket etmeden önce bakılmalıdır. Her motorun zincir koruması üzerinde veya yakınında bir yerlerde çizelgeyle salınım ölçüsü verilmiştir.
…motorunuzu çalıştırmadan önce yağ seviyesini kontrol ettiniz?
Uzun süre park halinde kalan motosikletlerin motor yağı alt bölümde birikeceği için, en sağlıklı yağ seviye kontrolü motor soğukken ve çalıştırmadan önce yapılır. Mekanik parçaların düzenli ve güvenli çalışması, uygun yağ seviyesinde mümkündür. Bu kontrolü de mutlaka yola çıkmadan her gün bile olsa yapın!
…sinyalleri ve farın uzun kısa kontrollerini yaptınız?
Motosiklet ve diğer araçların seyir halinde kendilerini ifade etmelerine yarayan ışık sistemlerinin mutlaka hepsinin çalışır vaziyette olması gerekir. Bir tanesi yanmayan sinyal lambası, sizin bir tarafınızın eksik kalmasına sebep olur. Zaten hacim olarak diğer araçlardan küçük olan motosikletler, varlıklarını ışık ve ses sistemleriyle belli ederler.
…fren pedallarının stopları yaktığına baktınız?
Ön ve arka frenleme sistemleri ayrı ayrı çalıştığından, sağ elcikteki ön fren maneti ve sağ ayaktaki arka fren pedalının basıldığında stopları yakıp yakmadığına mutlaka bakın. Dur kalk trafikte can güvenliği açısından diğer araçlara ilk uyarı bu ışıklandırmalarla verilir.
…korna ve selektör düğmelerinin çalışmasını kontrol ettiniz?
Motorcunun varlığın göstermesindeki diğer önemli aksesuarlardan biri de korna ve karşıdan gelen araçlara ışıkla işaret veya uyarı vermek için uzun farlarla selektör yapmasıdır. Şehir içi veya dışı her türlü şartlarda düzenli çalışmaları, sürüş güvenliğini arttırır.
…motorunuzun etrafını tavaf edip, görsel inceleme yaptınız?
Motor kullanırken farkında olmadan, yoldan veya başka etkilerden dolayı, açıktaki aksamın arasına kazaya sebep olacak, ısınmayla yangın çıkarabilecek ot, kuru yaprak, naylon poşet gibi çöpleri mutlaka temizlememiz gerekir. Motosikletin teknik yapısı birçok detayın açıkta montajlanmasını gerektirir. Benzin hortumu, debriyaj, gaz ve fren telleri dış etkilere açık durumdadır. Genel bir göz gezdirme, bunları temizlemek için yeterli olur.
…kaskınızı başınıza takıp, motorun aynasında kendinize baktınız?
Bütün bu kontrolleri yaptıktan sonra, kafanızda olması gereken kaskı kolunuza takıp gazlamayın. Dikiz aynasında kendinize bir bakın, kaskınız başınızda mı? Yollarda birçok motorcu görüyorum, kaskını scooter kullanıyorsa ayaklarının arasına sıkıştırmış, motosiklet kullananlar da ya koluna takmış veya arka seleye bağlamış. Kaskınızı motoru hareket ettirmeden önce başınıza takın ve öyle yola çıkın.
Bütün bu kontrolleri, bu yazıyı okuduysanız eğer, okumaktan çok daha kısa bir zaman diliminde yapabiliyorsunuz. Sonuçta; hem sizin hem de diğer sürücülerin güvenli bir şekilde yollarda dolaşmasına vesile oluyorsunuz. Unutmayın bütün motorlu taşıtlar içinde en fazla zararı kaza anında motosiklette olanlar görüyor.
Daha güvenli ve keyifli sürüşler için; kaskınız ve aklınız başınızda, yolunuz, farınız ve şansınız açık olsun!