Rutec
Ali Ekber Ekici
Köşe Yazarı
Ali Ekber Ekici
 

DCT mi Manüel mi?

Evet, artık teknolojinin ilerlemesi ile otomotiv de olduğu gibi motosiklet sektöründe de DCT şanzıman, yani otomatik vites motosikletler hızla yaygınlaşmaya başladı.   Otomatik vites derken scooter tarzı kayışlı kavramalı eski tabirle mobilet gibi sanılmasın.Artık yeni modellerde teknoloji o kadar ilerledi ki özellikle 250 cc üstü motorlarda kavramalı motorlar artık yavaş yavaş tarih oluyor.   250 cc üstü motorlarda kavrama sistemi yetersiz kalıyor istenilen performans sağlamlık elde edilemiyordu. Bunun üzerine otomotivde olduğu gibi artık motosiklette de DCT şanzımana geçiş hız kazandı. Pek çok marka DCT şanzımanlı motosiklet modelleri üretmeye başladı.   DCT şanzımanı kavramalı otomatikten ayıran neden bu kadar iyiDCT şanzıman da kavrama dediğimiz basit merkez kaç sistemi ile çalışan bir sistem yok.   Vitesli manüel modellerde olduğu gibi şanzımanlı dişli sistemi var. Sadece geçiş sistemi farklı, otomatik kullanılabildiğiniz gibi vitesleri kendiniz de değiştirerek kullanabiliyorsunuz. Bunu kolayca sürüş esnasında bile bir düğme ile kolaylıkla değiştirip her iki modda da kullanabiliyorsunuz.   Avrupa’da DCT modellerin satış yüzdeleri hızla yükselmeye başlarken ülkemizde de bu yıl Honda’nın yeni modeller getirmesi ile hız kazandı.   Tabi otomotivde olduğu gibi şimdi kafalarda su soru var otomatik mi manüel mi?   Otomatik demeyelim artık  çünkü otomatikle DCT şanzıman bam başka bir teknoloji. Otomatik dersek TCD teknolojisine haksızlık etmiş oluruz.   Bunun için manüel mi DCT şanzıman mı dersek daha doğru olur.   Tabi şu an otomotivin ilk geçiş döneminde olduğu gibi pek çoğumuz manüel diyeceğiz ama kullanıldıkça bence DCT model motosikletler daha çok tercih edilecektir.      
Ekleme Tarihi: 07 Ağustos 2015 - Cuma

DCT mi Manüel mi?

Evet, artık teknolojinin ilerlemesi ile otomotiv de olduğu gibi motosiklet sektöründe de DCT şanzıman, yani otomatik vites motosikletler hızla yaygınlaşmaya başladı.

 

Otomatik vites derken scooter tarzı kayışlı kavramalı eski tabirle mobilet gibi sanılmasın.Artık yeni modellerde teknoloji o kadar ilerledi ki özellikle 250 cc üstü motorlarda kavramalı motorlar artık yavaş yavaş tarih oluyor.

 

250 cc üstü motorlarda kavrama sistemi yetersiz kalıyor istenilen performans sağlamlık elde edilemiyordu. Bunun üzerine otomotivde olduğu gibi artık motosiklette de DCT şanzımana geçiş hız kazandı.

Pek çok marka DCT şanzımanlı motosiklet modelleri üretmeye başladı.

 

DCT şanzımanı kavramalı otomatikten ayıran neden bu kadar iyiDCT şanzıman da kavrama dediğimiz basit merkez kaç sistemi ile çalışan bir sistem yok.

 

Vitesli manüel modellerde olduğu gibi şanzımanlı dişli sistemi var. Sadece geçiş sistemi farklı, otomatik kullanılabildiğiniz gibi vitesleri kendiniz de değiştirerek kullanabiliyorsunuz. Bunu kolayca sürüş esnasında bile bir düğme ile kolaylıkla değiştirip her iki modda da kullanabiliyorsunuz.

 

Avrupa’da DCT modellerin satış yüzdeleri hızla yükselmeye başlarken ülkemizde de bu yıl Honda’nın yeni modeller getirmesi ile hız kazandı.

 

Tabi otomotivde olduğu gibi şimdi kafalarda su soru var otomatik mi manüel mi?

 

Otomatik demeyelim artık  çünkü otomatikle DCT şanzıman bam başka bir teknoloji. Otomatik dersek TCD teknolojisine haksızlık etmiş oluruz.

 

Bunun için manüel mi DCT şanzıman mı dersek daha doğru olur.

 

Tabi şu an otomotivin ilk geçiş döneminde olduğu gibi pek çoğumuz manüel diyeceğiz ama kullanıldıkça bence DCT model motosikletler daha çok tercih edilecektir.    

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve a2teker.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.