NGK

Motosiklet piyasasına ÖTV darbesi

Moto-Haber 02.08.2014 - 09:01, Güncelleme: 26.12.2020 - 17:33 2179+ kez okundu.
 

Motosiklet piyasasına ÖTV darbesi

Motosiklet piyasasına ÖTV darbesi

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Nihat Çadırcı ÖTV zammına bağlı olarak bu yıl motosiklet satışlarında düşüş olduğunu belirtti. Çadırcı, "Tahmini olarak ilk 5 ayda 200 milyon dolarlık bir pazarda 23 milyon dolarlık bir düşme söz konusudur" bilgilerini verdi. Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Nihat Çadırcı, yılbaşında zamlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının motosiklet satışını vurduğunu belirterek, "Pazarın büyüyebilmesi için ÖTV oranlarının ayarlanması şart" dedi. AA muhabirine, pazara ilişkin değerlendirmeler yapan Çadırcı, 2013 yılının ilk yarısının çok iyi geçmesine karşın ikinci yarıyılda tüm sektörlerde olduğu gibi motosiklet satışlarında da düşüş yaşandığını hatırlattı. Geçen yıl pazardaki toplam büyümenin yüzde 3,5 olduğunu anımsatan Çadırcı, "Bu yıl ise bir önceki yılın etkileri ve döviz kurlarındaki artış, hem ithal edilen hem de ülkemizde üretilen fakat yine ithalata bağımlı olan motosiklet satışlarını ciddi olarak etkilemiştir. TÜİK tarafından açıklanan adetlere göre, 2014 yılında geçen yılın ilk 5 ayına kıyasla yüzde 11,6'lık bir düşme söz konusudur.  İlk 5 aylık trafik tescili yapılan araç adedi 2013 için 73 bin 370 iken 2014 yılında 64 bin 857 oldu. Ekonomik değerle ifade etmek gerekirse tahmini olarak ilk 5 ayda 200 milyon dolarlık bir pazarda 23 milyon dolarlık bir düşme söz konusudur" bilgilerini verdi.   ÖTV ORANLARININ DÜZENLENMESİ ŞART      Düşük yakıt tüketimi ve daha rahat trafik için en ideal çözüm kabul edilen motosikletlerin iç pazarda daha yoğun satışı için devletten ÖTV düzenlemesi beklediklerini anlatan Çadırcı, "Pazarın büyüyebilmesi için ÖTV oranlarının ayarlanması şart. Motosikletin ÖTV'si yükseltildiği yıldan beri sektörün satış adetleri yükselememektedir. Maliye Bakanlığı'na yapılan başvurular ile motosiklete uygulanmakta olan ÖTV oranlarının 250 cc üzerindeki motosikletler için de düşürülmesi gerektiği belirtilmiştir. Vergi oranları düşürüldüğü takdirde değişik motor hacmi sınıflarındaki motosikletlerin de satış adetleri artacak ve sektörün yan sanayi ile birlikte gelişimi hızlanacaktır" yorumunu yaptı. Türkiye'de, 1000 kişiye düşen motosiklet adedinin 28 olduğunu aktaran Çadırcı, "Diğer ülkelerde ise adetler İtalya'da 181, İspanya'da 105, Almanya'da 73, Yunanistan'da 97... Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinde motosiklet daima yaşamın içerisinde yer almıştır. Motosiklet kullanmak bahsedilen ülkelerde son derece normaldir ve herkesin kullandığı bir ulaşım aracıdır. Ülkemizde ise Anadolu'da ve güney il ve ilçelerimizde motosiklet daha fazla yaşamın içerisinde olsa da büyük şehirlerde kullanım oranı henüz istenilen seviyeye gelememiştir" değerlendirmesini de paylaştı.
Motosiklet piyasasına ÖTV darbesi

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Nihat Çadırcı ÖTV zammına bağlı olarak bu yıl motosiklet satışlarında düşüş olduğunu belirtti. Çadırcı, "Tahmini olarak ilk 5 ayda 200 milyon dolarlık bir pazarda 23 milyon dolarlık bir düşme söz konusudur" bilgilerini verdi.

Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Nihat Çadırcı, yılbaşında zamlanan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının motosiklet satışını vurduğunu belirterek, "Pazarın büyüyebilmesi için ÖTV oranlarının ayarlanması şart" dedi. AA muhabirine, pazara ilişkin değerlendirmeler yapan Çadırcı, 2013 yılının ilk yarısının çok iyi geçmesine karşın ikinci yarıyılda tüm sektörlerde olduğu gibi motosiklet satışlarında da düşüş yaşandığını hatırlattı. Geçen yıl pazardaki toplam büyümenin yüzde 3,5 olduğunu anımsatan Çadırcı, "Bu yıl ise bir önceki yılın etkileri ve döviz kurlarındaki artış, hem ithal edilen hem de ülkemizde üretilen fakat yine ithalata bağımlı olan motosiklet satışlarını ciddi olarak etkilemiştir. TÜİK tarafından açıklanan adetlere göre, 2014 yılında geçen yılın ilk 5 ayına kıyasla yüzde 11,6'lık bir düşme söz konusudur.  İlk 5 aylık trafik tescili yapılan araç adedi 2013 için 73 bin 370 iken 2014 yılında 64 bin 857 oldu. Ekonomik değerle ifade etmek gerekirse tahmini olarak ilk 5 ayda 200 milyon dolarlık bir pazarda 23 milyon dolarlık bir düşme söz konusudur" bilgilerini verdi.

 

ÖTV ORANLARININ DÜZENLENMESİ ŞART     

Düşük yakıt tüketimi ve daha rahat trafik için en ideal çözüm kabul edilen motosikletlerin iç pazarda daha yoğun satışı için devletten ÖTV düzenlemesi beklediklerini anlatan Çadırcı, "Pazarın büyüyebilmesi için ÖTV oranlarının ayarlanması şart. Motosikletin ÖTV'si yükseltildiği yıldan beri sektörün satış adetleri yükselememektedir. Maliye Bakanlığı'na yapılan başvurular ile motosiklete uygulanmakta olan ÖTV oranlarının 250 cc üzerindeki motosikletler için de düşürülmesi gerektiği belirtilmiştir. Vergi oranları düşürüldüğü takdirde değişik motor hacmi sınıflarındaki motosikletlerin de satış adetleri artacak ve sektörün yan sanayi ile birlikte gelişimi hızlanacaktır" yorumunu yaptı. Türkiye'de, 1000 kişiye düşen motosiklet adedinin 28 olduğunu aktaran Çadırcı, "Diğer ülkelerde ise adetler İtalya'da 181, İspanya'da 105, Almanya'da 73, Yunanistan'da 97... Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinde motosiklet daima yaşamın içerisinde yer almıştır. Motosiklet kullanmak bahsedilen ülkelerde son derece normaldir ve herkesin kullandığı bir ulaşım aracıdır. Ülkemizde ise Anadolu'da ve güney il ve ilçelerimizde motosiklet daha fazla yaşamın içerisinde olsa da büyük şehirlerde kullanım oranı henüz istenilen seviyeye gelememiştir" değerlendirmesini de paylaştı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve a2teker.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.