NGK

Türkiye'nin Gül Bahçesi Isparta Artık Lavantalarıyla Anılıyor.

Sizden Gelenler 13.10.2017 - 10:03, Güncelleme: 26.12.2020 - 17:33 9544+ kez okundu.
 

Türkiye'nin Gül Bahçesi Isparta Artık Lavantalarıyla Anılıyor.

Isparta denince herkesin aklına gül ve gülleriyle yapılan lezzetleri gelir öyle değil mi? Ancak son yıllarda durum biraz değişti. Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü, gül üretimini arkasında bırakarak lavantalarıyla kendisinden sıkça söz ettirmeye başladı.   Burdur Gölü'ne nazır bir manzaraya kurulan ve Kuyucak köyünde gerçekleşen lavanta üretimi, gül üretimini gölgesinde bıraktı ve şimdilerde köyün önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Günümüzde ise Kuyucaklılar, Türkiye'deki toplam lavanta üretiminin %93'ünü karşılıyor.   Keçiborlu lavanta ile kalkınıyor Lavanta genelde çiftçiler tarafından kurutulup aktarlara gönderilir, sonrasında kına veya düğün organizasyonlarında malzeme olarak kullanılırdı. Şimdilerde ise lavanta sadece kuru olarak kullanılmıyor; sabun, deterjan ve parfüm sanayisinde de yerini alıyor. Lavantanın yanında, köyde arıcılık yapan çiftçilerin üretmiş oldukları lavanta balı da hoş kokusu ve hafifliği ile diğer ballardan ayrılıyor. Sağlığa birçok faydası bulunan lavanta balı son zamanların gözde ürünü olmuş durumda. Lavanta kokulu köy haziranda bir başka güzel! Kuyucak köyünde tarlalar haziran sonunda mora boyanıyor ve ortaya enfes bir görüntü çıkıyor. Her yıl milyonlarca ziyaretçinin akın ettiği, Fransa'nın Provence bölgesini anımsatan Kuyucak tarlaları, yaz aylarında turistlerin de gözdesi haline geliyor. Kuyucak; dinlenmek, rahat nefes almak ve harika görüntüleri fotoğraflamak isteyen gezginlerin yaz aylarında mutlaka uğraması gereken yerlerden biri! Köyde yetiştirilen lavantalar için ilk olarak 2014 yılında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na “Keçiborlu Lavanta Balı Kalite Analizi ve Tanınırlığının Artırılması” isimli proje sunulmuş. Projenin amacı; Keçiborlu ilçesi Kuyucak köyünde yetiştirilen lavantanın ve lavanta balının tanıtımı yapılarak çiftçilere alternatif gelir kaynağı oluşturulması ve Lavanta balının kalite analizinin yapılması olmuş. Proje 2015 yılında Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Sağdaş tarafından uygulamaya konulmuş ve başarılı bir çalışma gerçekleştirilmiş. Proje sonunda lavanta ve lavanta balının tanıtımı sağlanmış ve lavanta balının kalite analizi yapılmış. Ardından 2015 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes iş birliğinde yürütülen Gelecek Turizmde Proje çağrısına Keçiborlu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, Keçiborlu Yardımlaşma Dayanışma ve Eğitim Derneği ve Kuyucak Köyü Muhtarlığı işbirliği ile 'Keçiborlu Lavanta İle Kalkınıyor Projesi' oluşturuldu ve bu proje Türkiye genelinde verilmiş olan birçok projenin önüne geçerek desteklenmeye hak kazandı. Projenin hedefi Kuyucak köyünü "Lavanta kokulu köy" olarak tüm dünyada adını duyurarak, köyün markalaşması, tanıtılması ve kalkınması.  

Isparta denince herkesin aklına gül ve gülleriyle yapılan lezzetleri gelir öyle değil mi? Ancak son yıllarda durum biraz değişti. Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü, gül üretimini arkasında bırakarak lavantalarıyla kendisinden sıkça söz ettirmeye başladı.

 

Burdur Gölü'ne nazır bir manzaraya kurulan ve Kuyucak köyünde gerçekleşen lavanta üretimi, gül üretimini gölgesinde bıraktı ve şimdilerde köyün önemli bir geçim kaynağı haline geldi. Günümüzde ise Kuyucaklılar, Türkiye'deki toplam lavanta üretiminin %93'ünü karşılıyor.

 

Keçiborlu lavanta ile kalkınıyor

Lavanta genelde çiftçiler tarafından kurutulup aktarlara gönderilir, sonrasında kına veya düğün organizasyonlarında malzeme olarak kullanılırdı. Şimdilerde ise lavanta sadece kuru olarak kullanılmıyor; sabun, deterjan ve parfüm sanayisinde de yerini alıyor. Lavantanın yanında, köyde arıcılık yapan çiftçilerin üretmiş oldukları lavanta balı da hoş kokusu ve hafifliği ile diğer ballardan ayrılıyor. Sağlığa birçok faydası bulunan lavanta balı son zamanların gözde ürünü olmuş durumda.

Lavanta kokulu köy haziranda bir başka güzel!

Kuyucak köyünde tarlalar haziran sonunda mora boyanıyor ve ortaya enfes bir görüntü çıkıyor. Her yıl milyonlarca ziyaretçinin akın ettiği, Fransa'nın Provence bölgesini anımsatan Kuyucak tarlaları, yaz aylarında turistlerin de gözdesi haline geliyor. Kuyucak; dinlenmek, rahat nefes almak ve harika görüntüleri fotoğraflamak isteyen gezginlerin yaz aylarında mutlaka uğraması gereken yerlerden biri!

Köyde yetiştirilen lavantalar için ilk olarak 2014 yılında Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'na “Keçiborlu Lavanta Balı Kalite Analizi ve Tanınırlığının Artırılması” isimli proje sunulmuş. Projenin amacı; Keçiborlu ilçesi Kuyucak köyünde yetiştirilen lavantanın ve lavanta balının tanıtımı yapılarak çiftçilere alternatif gelir kaynağı oluşturulması ve Lavanta balının kalite analizinin yapılması olmuş. Proje 2015 yılında Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Sağdaş tarafından uygulamaya konulmuş ve başarılı bir çalışma gerçekleştirilmiş. Proje sonunda lavanta ve lavanta balının tanıtımı sağlanmış ve lavanta balının kalite analizi yapılmış.

Ardından 2015 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes iş birliğinde yürütülen Gelecek Turizmde Proje çağrısına Keçiborlu Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği, Keçiborlu Yardımlaşma Dayanışma ve Eğitim Derneği ve Kuyucak Köyü Muhtarlığı işbirliği ile 'Keçiborlu Lavanta İle Kalkınıyor Projesi' oluşturuldu ve bu proje Türkiye genelinde verilmiş olan birçok projenin önüne geçerek desteklenmeye hak kazandı. Projenin hedefi Kuyucak köyünü "Lavanta kokulu köy" olarak tüm dünyada adını duyurarak, köyün markalaşması, tanıtılması ve kalkınması.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve a2teker.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.