Seçenekler Stil
Alt 20.06.10, 00:35   #1
mesutkorkmaz
a2T Yeni Üye

mesutkorkmaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

mesutkorkmaz is on a distinguished road
mesutkorkmaz - MSN üzerinden mesaj gönder
Standart BMW F650GS Benzin filtresi yerine VW Golf 2005 filtresi

Hatırlarsanız 2010 Mart ayı sonunda Eskişehir/Sarıcakaya kampı vardı. Orada benzin alanlar ufak tefek sorunlar yaşamıştı. Ben de birkaç gün sonra ciddi sorunlar yaşamıştım benzinden dolayı.

Sanki aynı kabus filmini tekrar başa sarmışız gibi 3 gündür motosikletim zor çalışmaya, seyir halindeyken silkeleme yapmaya, stop etmeye başladı.

Motoru tamir eden arkadaşlar çok yoğun olduğu için bu kez kendim yapmaya karar verdim. Enjektör temizleyen Güven Garajı adlı firmaya (Ankara Şaşmaz sanayi eski 35. sokakta) gittim. Her şeyi birlikte söktük İlk önce enjektörü temizlettim. Enjektör yatağını da (tam adını bilmiyorum, karbüratör gibi hava kelebeği var.) söktürüp temizlettim. Gerçekten gözle görünür bir fark oldu. Temizlik öncesi yağ birikintisi benzeri pislikler vardı. Temizlik sonrasında pırıl pırıl oldu.

Tabi motoru çalışması da hemen ciddi oranda düzeldi. Enjektörcüdeki arkadaşa benzin filtresinin Borusan’da 230TL civarında oluşundan bahsederken forumlardan birinde okuduğum Volkswagen benzin filtresinin bizim BMW F650GS lerinkiyle (1 giriş, 1 regülatör ve 1 çıkışlı) aynı olduğunu ama o filtreden bulamadığımı, hatta Volkswagen servislerinin “Böyle bir filtre yok” dediğini falan anlattım. “Abi ben gördüm böyle filtre” demez mi? “Aman abicim hatırla hangi marka model” falan derken “Volkswagen Golf 2005” diyerek olaya noktayı koydu. Aslında daha önce araştırdığım için pek ihtimal vermedim ama yine de tamam deyip işim bitince dükkandan ayrıldım. Yolumun üzerinden VW servisine girip yedek parça bölüm sorumlusuna (pek de nazlandı bilgi verirken nedense) durumu anlattım. “46TL verirsen veririm parçayı” dedi. Hemen getirttim ve motorunki ile karşılaştıracağımı söyleyip servisin önünde seleyi söktüm ve yerine sığar mı diye boyutlarını karşılaştırdım. Bingo…

Sonra servis teknik sorumlusuna da konuyu anlattım. Çünkü bizim filtreler 3,5bar, VW Golf 2005 in filtresi 4 bar. Farkı nedir, ne sorun açar, faydalı mı, zararlı mı falan derken bir sıkıntı olmayacağına ikna oldum. “Bizim Volkswagenlerde 3 barlık filtre yerine 6 barlık takıyoruz bazen, sadece biraz ses yapıyor, çalışmasını etkilemiyor” gibi bir cümle de kurdu servis sorumlusu arkadaş. “VW bunu düşünememiş mi de 2 ayrı filtre yapmış” demedim tabi Yeni filtreyi aldığım gibi heyecanla arkadaşımın tamirci dükkanına gittim.

Arkadaşımın oto tamirhanesinde söktüğüm eski filtreyi ve yeni filtreyi ağzımla içine üfleyerek kıyaslayayım dedim. Yenisinden hava normal bir şekilde zorlanmadan geçerken, eski filtreden havayı geçireceğim diye neredeyse hava başka yerimden çıkacaktı

BMW F650GS benzin filtresi ve VW golf 2005 benzin filtresi

VW filtrenin hortum takılan borularını (giriş ve regülatör çıkış boruları) boğumun hemen dibinden keserek kısalttım. Çünkü fazla uzun. Bu işlemi yaparken kesim sırasında filtre içine çapak kaçmamasına dikkat edilmesi gerekiyor ve çok dikkatli kesmek gerekiyor. Boruların kenarlarını zımpara ile temizledikten sonra yine de bir pamuk parçası ile içeriye kaçmış olabilecek çapakları temizledim.

Hortumları ve kelepçeleri de elden geçirdim.

İşim bitince de bindim gazladım. Artık motosikletim gaza dokunduğumda şahlanıyordu. Gerçekten enjektör temizliğinden sonraki farkın üstüne ciddi anlamda bir fark daha oldu. Şimdilik 50 dk lık bir sürüş süresince bir sorun yoktu. İlerleyen günlerde sorun yaşarsam buraya yazarım arkadaşlar.

Umarım bu başlık F650GS sahibi arkadaşların işine yarar.

Toplam maliyet :
Enjektör ve enjektör yatağı temizliği ve işçiliği 50TL
VW Golf 2005 benzin filtresi 46TL
Gaza dokununca şahlanmanın keyfi paha biçilmez

BMW F650GS
05324625892
mesutkorkmaz isimli üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Alt 21.06.10, 18:26   #2
Gökh@n
a2T üYe

Gökh@n - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Gökh@n is on a distinguished road
Standart Cevap: BMW F650GS Benzin filtresi yerine VW Golf 2005 filtresi

Verdiğiniz bilgi için teşekkürler.

"ride to live, live to ride"
Gökh@n isimli üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 26.07.10, 02:10   #3
kawahakan
a2T Gurbetçi Üye

kawahakan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

kawahakan is on a distinguished road

iste boyle bilgiler lazim herkese sagolasiniz
kawahakan isimli üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 26.07.10, 22:15   #4
Mehmet H.
Kültür Mantarı

Mehmet H. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Mehmet H. is on a distinguished road

Mesut hocam motorsiklet sitelerinin bilgi paylaşımı amacını 100% karşılayan harika bir başlık açmışsınız tebrik ederim
beni unutma...
eteklerinden öperim.
Nazım Hikmet Ran
Mehmet H. isimli üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 27.07.10, 23:40   #5
exile_47
a2T Süper Üye

exile_47 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

exile_47 is on a distinguished road
exile_47 - MSN üzerinden mesaj gönder

çok teşekkürler bilgi için
Alt 30.07.10, 12:36   #6
chocolateman
a2Teker Spor Kulübü

chocolateman - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

chocolateman is on a distinguished road

Paylaşım için teşekkürler oldukça faydalı bir bilgi olmuş. Benzin konusu gerçekten çok önemli, zorda kalmadıkça Konyada 97 oktan yakıt satan bir bayi var ordan başka yerden benzin almıyorum, bir kez kütahya dönüşünde benzin aldım inanın motorun çekişi bile düşüyor benzin değişince. Kalitesi bile farklı bu meretin.

Bu dünyada motosikletten başkası yalan!

İyi günde, kötü günde, lastiğin patladığında, benzinin bittiğinde, arıza yaptığında, yolda bıraktığında, çok masraf açsan da hep seveceğim seni.
chocolateman isimli üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 03.08.10, 02:05   #7
Naz Bayraktar
a2Teker Spor Kulübü

Naz Bayraktar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Naz Bayraktar is on a distinguished road

bilgi için teşekkürler
Naz Bayraktar isimli üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Seçenekler
Stil